Första tiden som förälder kan vara omvälvande och det är lätt att jämföra sig med andra, vilket kan bidra till stress. Här får du tio handfasta tips för ditt välmående den allra första tiden som nybliven förälder från Ellas leg. fysioterapeut Viveka Österholm.
1. Sänk ambitionsnivån. Du behöver inte ha ork att laga massa mat efter förlossningen. Ladda gärna upp med ett stort gäng matlådor och färdigrätter i frysen inför förlossningen. Barnet behöver inte heller ha hemgjord barnmat, svärmor behöver inte ha hemgjorda bullar – köpta varianter fungerar utmärkt!
2. Försök att inte jämför dig inte med någon annan (men det såklart lättare sagt än gjort). Alla har haft olika graviditeter, olika förlossningsupplevelser och mår olika efter förlossningen.
3. Stäng av sociala medier om det behövs! Det är lätt att bli stressad över att ”alla andra” verkar må så bra och vara inne i den kända bebisbubblan, men kom ihåg att sociala medier visar ytterst lite av verkligheten.
4. Du behöver inte städa och plocka undan allt. Kaos är mer än okej!
5. Du behöver inte ringa och informera alla om allt om du inte orkar. Ett mass-sms kan vara guld värt!
6. Du behöver inte bjuda hem hela släkten och vänner direkt efter förlossningen om du inte orkar, allt får ta sin tid.
7. Att få alla icke efterfrågade råd som nybliven mamma kan vara frustrerande. Lyssna inte på allt alla säger. Hitta en person i din omgivning som du har förtroende för och fråga den personen om råd. Du behöver inte ta in pekpinnar från 20 olika personer om du inte vill.
8. Baby blues, eller tredagarsgråten, är något de flesta nyförlösta mammor märker av. Det är okej att gråta och att hormonerna är överallt.
9. Bli inte stressad om du ser andra mammor vara ute på raska barnvagnspromenader när du knappt kommit ur soffan. Bli heller inte stressad av ifrågasättande kommentarer att du börjat röra dig för tidigt. Alla mår olika och kommer ha olika ork och aktivitetsnivå efter förlossningen.
10. Det är okej att ha ont i underlivet, läcka lite urin och känna lite tyngd de första två månaderna utan att det är någon fara. Symtomen ska dock bli mindre vecka för vecka. Om något inte känns som det ska är det viktigt att du söker hjälp för det!