Varför är det vanligt med hemorrojder under graviditet och efter förlossning, och vad går att göra åt det? Ellas fysioterapeut svarar på dessa vanliga frågor!
Under och efter graviditet är det vanligt att drabbas av hemorrojder. Det är vanligt även hos personer som inte är eller har varit gravida. Hemorrojder är utspända vener i analkanalen som kan ge upphov till smärta både under graviditet och efter förlossning. Det finns inre och yttre hemorrojder, och precis som det låter är de belägna antingen inne i ändtarmsöppningen eller under huden runt ändtarmsöppningen på utsidan av kroppen.
Man kan likna hemorrojder vid åderbråck. Att vara förstoppad under graviditet kan vara en orsak till att hemorrojder uppstår. Det antas även bero på att livmoderns tillväxt skapar kompression på venerna som påverkar dess återflöde vilket i sin tur leder till att blodkärlen i ändtarmen stasar, det vill säga fylls med mer blod. Detta kan leda till ömhet, sveda, flytningar och ibland även smärta och anala blödningar. Blödningen kommer oftast vid torkning efter toalettbesök, eller kan upptäckas som små stänk i toaletten.
I de allra flesta fall försvinner hemorrojder av sig själv. Men det är alltid av fördel att ha mjuk och lättbajsad avföring och försöka undvika förstoppning. Att vara fysiskt aktiv, äta fiberrik kost och få i sig mycket vätska kan minska risken för förstoppning. På apoteket finns receptfria salvor som du kan smörja på hemorrojderna för att minska svullnad och smärta, fråga apotekspersonalen så du får rätt hjälp. Behöver du hjälp med fysisk aktivitet eller kostråd vid exempelvis förstoppning finns Ellas fysioterapeuter och dietister här för att stötta dig. Välkommen att boka tid för individanpassad hjälp, enkelt och smidigt i appen.
Hjälper inte detta och du upplever upprepade besvär från hemorrojder så ska du söka dig till din vårdcentral för hjälp. Där kan läkaren hjälpa dig med flera åtgärder för att minska besvären, injektionsbehandling eller gummibandsligatur är två vanliga åtgärder. Det är även viktigt att ta blod i avföringen på allvar, sök därför vård om du är osäker.
Källor
Fridén C, Nordgren B, och Åhlund S. Graviditet, hälsa och träning. Lund: Studentlitteratur; 2011.
Mantle J, Haslam J, och Barton S. Physiotherapy in Obstetrics and Gynaecology. 2a uppl. London: Butterworth-Heinemann: 2004.
Vazquez JC. Constipation, haemorrhoids, and heartburn in pregnancy. (2010). BMJ Clin Evid. 3;2010:1411