Att det är bra att välja fullkornsalternativ i första hand har de flesta av oss hört. Men vad är det med fullkorn som är så bra för hälsan? Och hur ska man tänka om man är gravid eller ammar? Här nedan berättar vår leg. dietist Nadia mer om fullkorn och ger tips om hur du kan öka ditt intag.
Att äta fullkorn har en stor positiv påverkan på vår hälsa. Fullkorn hjälper bland annat till att hålla blodfetterna, blodtrycket och blodsocker på en hälsosam nivå. Fullkornsprodukter innehåller också mycket fibrer som hjälper till att hålla oss mätta längre. Att äta mycket fullkorn kan också minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, typ-2 diabetes samt tjock- och ändtarmscancer.
Visste du att fullkornsprodukter innehåller mer näring än de vita varianterna? I fullkornsprodukter används nämligen hela spannmålet, även groddar och kli, vilket bidrar till mer fibrer och näring. Fullkorn innehåller förutom fibrer, även järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen som är bra för kroppen. Som gravid och ammande har du ett ökat näringsbehov och genom att byta de vita produkterna mot fullkornsvarianter kan det vara ett sätt att få i dig mer näring via kosten.
Ett tillräckligt intag av fullkorn och fibrer kan också förebygga och lindra förstoppning som är ett vanligt besvär under graviditet och ibland även efter förlossningen.
Utbudet av fullkornsprodukter är stort idag. De flesta kolhydratskällorna finns att välja i fullkornsvariant, som till exempel pasta, ris, bulgur eller matgryn. Olika sorters bröd med fullkorn som wrapbröd, knäckebröd eller grovt bröd är också bra källor. Att äta havregrynsgröt eller baka med havregryn, rågflingor eller fullkornsmjöl är också ett bra sätt att få i sig mer fullkorn.
Om du vanligtvis inte äter så mycket fullkorn så kan du börja med att byta ut något som du ofta äter, exempelvis frukostbrödet eller pastan till ett fullkornsalternativ. Kom ihåg att även mindre mängder fullkorn är bra för hälsan.
En lagom mängd fullkorn är cirka 90 gram per dag. Det motsvarar ungefär:
Källor
Livsmedelsverket. Bra mat när du ammar [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-11-20; citerad 2024-01-26]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/bra-mat-nar-du-ammar
Livsmedelsverket. Fullkorn [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-08-29; citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/fullkorn
Livsmedelsverket. Fullkorn – råd [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2024. [uppdaterad 2024-01-12; citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fullkorn_rad
Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023 [Internet]. Köpenhamn: Nordic Council of Ministers; 2023. [citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://pub.norden.org/nord2023-003/