Som gravid tillhör man en riskgrupp för att bli sjuk av bakterien listeria. Man kan då få influensaliknande symtom, men det som framförallt kan vara farligt är om infektionen sprids till fostret och i värsta fall orsakar missfall eller gör barnet allvarligt sjuk. Därför bör du som är gravid följa råden nedan, för att minska risken att bli smittad.
Var finns listeria?
Listeriabakterien finns på många livsmedel och kan också få fäste på t.ex. köksutrustning. Därmed kan listeriabakterien kontaminera olika livsmedel via olika köksredskap. Listeriabakterien kan föröka sig utan syre i en vakuumförpackning och i kylskåpstemperatur. Listeriabakterien överlever också frysning. Listeria kan dock inte föröka sig i ”torra” livsmedel, som t.ex. hårdostar eller i sura livsmedel som t.ex. juicer eller picklade produkter. Om maten upphettas till minst 70 grader så dör eventuella listeriabakterier. Om du vill äta kylvaror utan att värma dem så kommer här nedan några råd för att minska risken att smittas av listeria.
Råd för att minska risken att smittas av listeria:
- Förvara alltid kylvaror kallt, ha max 4 grader i kylskåpet.
- Förpackad och skivad kokt eller rökt köttpålägg som skinka, medvurst eller salami samt även olika patéer är okej att äta så länge det varit förpackat i max en vecka. Kontrollera förpackningens datum.
- Förpackad rökt och gravad fisk är okej att äta så länge det varit förpackat i max en vecka. Kontrollera förpackningens datum.
- Om du vill grava egen fisk så är det viktigt att använda färsk fisk som inte varit förpackad mer än några få dagar eller fryst tinad fisk. Ät upp den egengravade fisken inom en vecka eller frys in den.
- Om du gör egen sushi/sashimi är det viktigt att använda färsk fisk som inte varit förpackad mer än några få dagar eller fryst tinad fisk. Ät upp den inom några få dagar.
- Frysta grönsaker som tinas ska förvaras i kylskåp och ätas inom några få dagar.
- Uppskuren melon ska förvaras i kylskåp och ätas inom några få dagar.
Undvik dessa livsmedel under graviditet:
- All opastöriserad mjölk och ostar gjorda på opastöriserad mjölk.
- Mögelostar som brie, gorgonzola, chévre, ädelostar, blå- och grönmögelostar, camembert m.fl., även om de är gjorda på pastöriserad mjölk.
- Kittostar som vacherol och taleggio, även om de är gjorda på pastöriserad mjölk.
- Förpackade, kalla sallader, röror och smörgåsar, smörgåstårtor som innehåller mögelost, kittost, charkprodukter och/eller rökt/gravad fisk.
Kom ihåg att listeriabakterien dör vid upphettning till minst 70 grader. Mögelostarna och kittostarna går alltså bra att äta i tillagad form om de upphettas till minst 70 grader. Läs mer om ostar i vår artikel Ostguide för dig som är gravid.
Livsmedel som anses säkra att äta som gravid:
- Sushi och sashimi från restaurang, eftersom att den är nygjord.
- Alla hårdostar/ostar som går att hyvla, som t.ex. prästost, parmesan, gruyére, herrgårdsost, västerbottenost, cheddar, manchego m.fl.
- Färdigskivad hårdost går också bra.
- Mjukost/smältost på tub eller i ask som t.ex. räkost, skinkost eller ädelost i tub.
- Fetaost, mozzarella, burrata och halloumi som är färdigförpackad eller i lösvikt om den är pastöriserad.
- Färskost i förpackning som t.ex. ricotta, olika smaker av cream cheese och mascarpone.
Källor
Livsmedelsverket. Listeria monocytogenes [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-05-23; citerad 2023-11-21]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/listeria-monocytogenes
Livsmedelsverket. Listeria monocytogenes [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-05-23; citerad 2023-11-21]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/listeria-monocytogenes#S%C3%A4rskilda_riskgrupper
Stina Algulin, leg. dietist på Ella.