Att vara hård i magen är ett vanligt förekommande problem. Svårigheter att tömma tarmen och behov av att krysta kan ha en negativ inverkan på bäckenbotten, då buktrycket och belastningen mot bäckenbotten ökar när du krystar. Här kommer åtta tips för bäckenbottenvänlig tarmtömning!
Vi har ett fönster på ca 15 min för att gå på toaletten från det att vi får en första signal om att vi behöver tömma tarmen. Efter det kommer avföringen att dra sig tillbaka uppåt i tarmen och där kommer tarmen åter börja suga ut vätska från avföringen, vilket gör den hårdare. Det kan därmed bli svårare att få ut avföringen om vi håller oss länge.
Sitt med fötterna på en pall vid tarmtömning! Detta medför att vi får en större vinkel i höftleden och hamnar mer i huk-position, vilket underlättar för avföringens väg ner från tarmen.
Tarmen mår bra av rörelse. Det bidrar nämligen till att tarmens rörelser håller igång. Detta är viktigt i alla stadier i livet, men kanske framförallt då du är gravid eftersom tarmens rörelser blir långsammare till följd av hormonet progesteron.
Glöm inte att fylla på med vätska, framförallt om du ammar. Det kan vara lätt att glömma bort, när man har så mycket annat än sig själv att fokusera på. Ett tips kan då vara att förbereda vattenflaskor, och försöka att alltid ha en i sin närhet!
Fullkornsprodukter, frön, grönsaker och torkad frukt är exempel på fiberrik kost. Får du inte igång tarmen genom fiberrik mat kan det vara bra att höra med din vårdcentral om du kan få tarmreglerande medel utskrivet. Det finns även receptfria alternativ – fråga på ditt apotek!
Avslappning är nyckeln till framgång på toalettbesöken. Att skynda sig kan därför ha en negativ påverkan så som att vi aktivt pressar ut kiss eller bajs. Det kan också leda till att vi inte tömmer blåsan eller tarmen fullständigt, och därför upplever att vi är kiss- eller bajsnödiga strax igen. Låt toalettbesöken ta den tid de tar. Sätt dig på toalettstolen, ta ett par djupa andetag och låta kroppen jobba i lugn och ro.
Att krysta på toaletten påverkar bäckenbotten då det ökar belastningen och kan ge ökade symptom av tyngdkänsla och hemorrojder. Försök istället att öka buktrycket mjukt genom hur du andas.
Prova att göra så här:
Det här ger ett ökat buktryck som är skonsammare för bäckenbotten än om du skulle hålla andan och aktivt pressa ut avföringen.
Magen och tarmen mår bäst av regelbundenhet. Om du har svårt med tarmtömningen, försök därför att bajsa vid samma tidpunkt varje dag. Ta gärna hjälp av tarmens egen dygnsrytm. Tjocktarmen förflyttar nämligen avföringen som mest direkt på morgonen samt efter frukost, lunch och middag. Efter måltid får vi två “vågor” av förflyttning av avföringen i tarmen. En efter 20 minuter, en efter en timme. Ha det i åtanke, och försök tömma tarmen direkt på morgonen eller efter att du ätit.
Källor
Lind C, Rotstein E, Fernando M. Bäckenbotten och förlossningsskador – en handbok för barnmorskor. Gothia: Stockholm; 2020.