Ett kejsarsnitt består av ärrvävnad, som är en fibrös vävnad som är uppbyggt av kollagen precis som den övriga huden, men ärrvävnaden är inte lika elastisk. Den kan därför kännas stum och osmidig. Att själv försöka jobba med ärret kan leda till mer rörlighet och elasticitet i vävnaden, som kan minska smärtupplevelsen. Här får du lära dig hur!
Att genomgå kejsarsnitt innebär en öppen bukkirurgi. Operatören kommer behöva gå igenom flera lager med vävnad för att slutligen komma till livmodern. Ett vanligt missförstånd är att de raka magmusklerna snittas, vilket inte stämmer. Det som också är bra att ta upp när det kommer till kejsarsnitt, förutom restriktioner, återhämtning och tankar kring rörelse och träning är ärret. Precis som andra ärr kan detta blir stramt och stumt och eftersom ärret går igenom så många lager av vävnad kan det leda till smärta och besvär vid aktivitet.
Det är viktigt att ärret är helt läkt innan du börjar jobba med det, vänta därmed i 8 veckor innan du sätter igång. Är det så att du har ett ärr som är äldre än så är det absolut inte för sent att börja, men det kommer kunna ta längre tid innan du märker av någon skillnad.
1. Tvätta dina händer.
2. Använda gärna någon naturlig oparfymerad olja.
3. Testa att gör långsamma rörelser i små cirklar vid ärret. Du kan börja lägga två fingrar på ovansidan av ärret, göra små cirkelrörelser längst med hela ärret och sen göra samma sak fast på ärrets nedre sida på vägen tillbaka. Hittar du ett område som är lite extra stramt och gör lite ont, kan du testa hålla kvar lite och se om det lättar.
4. Dra ärret upp och ner, nästan som du knådar en deg. Obs! Dra inte isär ärret, utan jobba åt en riktning i taget.
5. Försök nyp tag om ärret och lyft det försiktigt upp.
6. Rulla ärret! Försök forma som små S med båda dina händer.
7. Rör området som har nedsatt känsel. Här kan du använda en tops, bomullstuss eller en liten handduk.
En fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa kan hjälpa dig mer utförligt både med träningsupplägg, råd och information vid ärrmassage.
Källor
Fernando M. Ärrvävnad efter förlossningsskador och gynekologiska operationer. [Internet]. Stockholm: Baking Babies; 2018. [uppdaterad: 2018-03-03; citerad: 2022-05-18]. URL:
https://bakingbabies.se/2018/03/03/arrvavnad-efter-forlossningsskador-och-gynekologiska-operationer/