Magen och tarmarnas viktigaste funktion är att bryta ner maten vi äter och låta kroppen ta upp de näringsämnen den behöver. Denna process kallas för matsmältningen. Här får du lära dig om normal tarmfunktion, vad bajståget är och varför det är så viktigt att hoppa på bajståget när det går.
Tarmen har en dygnsrytm. Under natten är tarmen lugn och vid några tillfällen under dagen är den mer aktiv. Det är detta som kallas bajståget. Bajståget går flera gånger om dagen. Det går på morgonen och efter måltid. Efter måltid kommer bajståget i två vågor. Först efter 20 minuter och sedan efter en timme. Läs vidare för att förstå varför kroppen mår bäst av att gå på toa när bajståget går.
Matsmältning sker i mag-tarmkanalen när maten transporteras från munnen, genom magsäck och tarmar och slutligen till ändtarmen. Matens resa från mun till ändtarm tar cirka ett dygn. Musklerna i magsäck och tarmar knådar födan till mindre delar och jobbar ner den genom magen. På vägen tar kroppen upp den vätska och näringsämnen den behöver.
De nedersta 15 centimeterna av tarmen kallas för ändtarmen. Här samlas avföringen innan den bajsas ut. Ändtarmen är full av känselceller. Det är dessa som hjälper oss känna när vi är bajsnödiga och om det som finns i ändtarmen har fast form eller är gas. Det pågår ständigt kommunikation mellan hjärnan och tarmen. När hjärnan får signal att vi är bajsnödiga så dras tjocktarmen och ändtarmens muskler samman för att pressa ut avföringen samtidigt som bäckenbottens muskler kring ändtarmen slappnar av.
Att inte tömma tarmen när kroppen säger att du är bajsnödig resulterar i att avföringen stannar i tarmen längre och mer vätska absorberas av kroppen vilket gör att avföringen blir hårdare. Nästa gång vi sätter oss på toaletten för att tömma tarmen kommer det vara svårare. Hård avföring kan leda till att det gör ont att bajsa.
Det är därför det är så viktigt att lyssna på kroppens signaler och leta upp en toalett direkt när vi blir bajsnödiga. Helt enkelt – hoppa på bajståget innan det lämnar perrongen!
Källor
Agréus. Så fungerar matsmältningsorganen [internet]. Stockholm: 1177; 2024 [uppdaterad 2019-10-07; citerad 2024-02-07]. Hämtad från: https://www.1177.se/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/matsmaltningsorganen/
Fleming MA 2nd, Ehsan L, Moore SR, Levin DE. The Enteric Nervous System and Its Emerging Role as a Therapeutic Target. Gastroenterol Res Pract. 2020 Sep 8;2020:8024171.