Betyder verkligen plusset på stickan att du måste säga adjö till morgonkaffet? Ellas dietist Stina vägleder dig i hur du kan tänka kring koffein under och efter graviditet.
Det är inte bra att få i dig för stor mängd koffein under graviditeten, och framförallt inte i början av graviditeten då det kan öka risken för missfall. Koffein hittar du bland annat i kaffe, te, energidrycker och även coladrycker.
Rådet är att dricka högst 200 mg koffein per dag, vilket motsvarar ungefär 2 till 3 koppar bryggkaffe á 1,5 dl per kopp eller 4 koppar te á 2 dl per kopp. Om du är osäker när det kommer till t.ex. coladrycker och energidrycker kan du alltid läsa på dryckens förpackning, så att du vet hur mycket koffein du får i dig.
Om du ammar behöver du inte minska på ditt intag av koffeinhaltiga drycker som kaffe, te, energidrycker eller coladrycker. Koffein förs över till barnet via bröstmjölken men det är i så pass små mängder så det utgör ingen skada för barnet som ammas.
Livsmedelsverket undersöker just nu om det kan finnas några risker med att dricka olika typer av örteer som rooibos, kamomillte och andra kvällsteer under graviditeten och amningsperioden. Var därför försiktig med dessa tesorter tills vidare.
Källor
Livsmedelsverket. Mat att undvika [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-09-15; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika#Kaffe,_te_och_energidrycker