Vad händer i kroppen när vi tränar under graviditeten? Och på vilka sätt kan träning förebygga risken för vanliga graviditetskomplikationer? Elinor Åred är leg. fysioterapeut på Ella och här förklarar hon hur det ligger till.
Oavsett om du är gravid eller inte så anpassar sig kroppen till den ökade belastning som sker när vi tränar. Detta gör den genom en rad olika fysiologiska anpassningar. Exempel på sådan anpassningar, som du säkert känner igen, är ökad andningsfrekvens (andfåddhet) och ökad puls för att syre ska transporteras runt effektivt i kroppen och slaggprodukter forslas bort. Kroppstemperaturen ökar och vi svettas för att reglera temperaturen och undvika att överhettas.
Regelbunden fysisk träning leder till ökad maximal syreupptagningsförmåga, det vi i dagligt tal kallar för kondition. Detta sker bland annat på grund av att blodvolymen ökar och det bildas fler röda blodkroppar. Precis som alla muskler i kroppen reagerar på träning med att bli starkare och större så blir även hjärtat det. Det är också så att blodtrycket sänks vilket i sin tur är en förebyggande faktor för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar.
Både konditions- och styrketräning leder till att kroppen lättare reglerar blodsockernivåerna i kroppen. Det är detta som gör att personer med lindrig typ 2-diabetes eller graviditetsrelaterad diabetes delvis eller helt kan behandlas med fysisk aktivitet och träning tillsammans med kostomläggning.
När vi tränar blir även våra andningsmuskler starkare. Utbytet av syre från lungorna till blodomloppet och av koldioxid från blodet till lungorna blir effektivare.
Fysisk aktivitet och träning ökar tarmens rörelser/aktivitet och hjälper därmed till att förebygga förstoppning. Speciellt i kombination med fiberrik kost och tillräckligt intag av vätska.
Flera strukturer i kroppen svarar på belastning i form av träning med att bli mer tåliga. Till exempel blir skelett starkare och senor och ligament mer hållfasta. Muskler blir starkare och beroende på typ av träning även större. Starka muskler kan avlasta leder och ligament och kan därför behandla och förebygga smärta i exempelvis rygg och leder.
Listan går att göra längre men detta är ett urval av hur kroppen påverkas av träning. Hoppas att du lärde dig någonting nytt om träning under graviditet!
Källor
Fridén C. Nordgren B. Åhlund S. Graviditet, hälsa och träning. Studentlitteratur: Lund; 2011