Det finns en del saker som du behöver tänka på om du äter kött och charkprodukter under graviditeten. Vår leg. dietist Stina guidar dig kring vad som gäller för vilket kött.
Kött innehåller många näringsämnen som är viktiga under graviditeten, såsom järn, vitamin B12, zink och selen. Det är dock inget måste att äta kött under graviditeten, det går att få i sig dessa näringsämnen via andra livsmedel också. Äter man kött så är det bra att inte äta för stor mängd rött kött och charkprodukter. Variera gärna med kyckling, fisk, skaldjur, ägg, baljväxter och andra vegetariska alternativ.
Kött från nöt, gris, lamm och vilt kan innehålla parasiten toxoplasma, som under graviditeten i sällsynta fall kan orsaka fosterskador eller missfall. Risken att smittas är dock väldigt liten. Så länge köttet tillagas till minst 60-65 grader eller har frysts i -18 grader i minst tre dygn så dör parasiten och det går bra att äta köttet.
Charkprodukter som kallrökt korv, skinka, lufttorkad salami eller skinka kan också innehålla parasiten toxoplasma. Parasiten dör om man fryser produkten i -18 grader i minst tre dygn eller om livsmedlet upphettas till minst 60-65 grader i en maträtt.
Charkprodukter som är kokta eller rökta, som kokt och rökt skinka, kokt mortadella eller medvurst samt även patéer kan innehålla bakterien listeria. Risken att drabbas av listeria är väldigt liten, men om man drabbas så kan det orsaka fosterskador eller i värsta fall missfall. Därför är det bra att minska riskerna så gott det går. Det går dock bra att äta rökt eller kokt skivat köttpålägg om det varit förpackat högst en vecka. Därefter bör det tillagas innan förtäring. Vid upphettning till minst 70 grader dör listerabakterien och livsmedlet går därför bra att äta i tillagade maträtter även efter en veckas förpackning. Så t.ex. skinka i en tillagad pastasås eller paj går jättebra att äta. Listeriabakterien överlever dock frysning, till skillnad från toxoplasma.
Leverpastej går fint att äta under graviditeten, det är en källa till järn. Andra leverprodukter som vanlig lever, fiskleverolja eller leverrätter ska dock undvikas under graviditet då det innehåller för höga halter av vitamin A. Vitamin A är en livsviktig vitamin men en för hög dos kan skada fostret.
Om blyammunition har använts vid jakten, så kan köttet innehålla höga halter av bly, som kan påverka barnets utveckling av nervsystemet om man äter det. Det är därför viktigt att köttet har rensats från skottet på rätt sätt. Vet du inte om köttet har rensats från skottet ordentligt så ska du undvika viltprodukter som skav, färs, korv och grytbitar, då det kan innehålla bly. Delar som stek och filé går dock bra att äta, då de sällan kommer från områden nära skottet. Om viltdjuret är skjutet med annat än bly, till exempel koppar så går det fint att äta.
Källor
Livsmedelsverket. Rött kött och chark [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2024-01-12; citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/kott-och-chark
Livsmedelsverket. Mat att undvika [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2023-12-11; citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika#K%C3%B6tt
Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023 [Internet]. Köpenhamn: Nordic Council of Ministers; 2023. [citerad 2024-01-24]. Hämtad från: https://pub.norden.org/nord2023-003/