Graviditetsrelaterad bäckensmärta, även kallat foglossning, är ett av de vanligaste besvären under graviditeten. Med Ella får du personligt anpassad behandling och rådgivning för att lindra smärtan, av en fysioterapeut inriktad på kvinnohälsa.
– Vi kan inte göra så mycket åt den hormonella komponenten, men det finns många andra faktorer vi kan påverka för att minska smärtan, säger Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut och verksamhetschef på Ella.
Över hälften av alla gravida kvinnor lider av bäckensmärta, det som ibland kallas foglossning. Fysioterapeuterna på Ella försöker dock komma ifrån just det begreppet då det kan skapa en onödig oro och rädsla för att något i bäckenet är löst. I själva verket är bäckenet väldigt stabilt, även under en graviditet. Graviditetsrelaterad bäckensmärta är därför en bättre benämning på besvären.
Vad vi vet i dagsläget genom forskningen är att bäckensmärta kan beror på flera faktorer där den hormonella faktorn är en del, tillsammans med förändrad tyngdpunkt och rörelsemönster, svagare och ömma muskler och psykosociala faktorer. Den hormonella påverkan kan vi inte förebygga, men det finns nästan alltid något att göra för att lindra smärtan.
– Jag brukar säga att med just bäckenet så har det sin lilla gång när det kommer till att förbereda sig för förlossningen, men det är också viktigt att betona att även fast smärtan är jobbig så är den inte farlig. Med rätt riktad rehab, tips och stöd i vardagen brukar de flesta minska sin smärta, säger Elin Stattin Sköld, leg. fysioterapeut på Ella.
När det handlar om graviditetsrelaterad bäckensmärta finns det en del vardagsknep du kan testa. Får du ont av att gå kan du prova att gå med kortare steg och hellre gå kortare promenader ofta, än långa sträckor mer sällan. Andra tips är att använda bäckenbälte, vila när du behöver, sova med en kudde mellan knän och anklar, undvika att sitta eller stå längre stunder – och hitta rörelser och övningar som fungerar för just dig.
Vid behov kan hjälp av en fysioterapeut vara en god idé, då de kan anpassa träningen efter dina unika förutsättningar. Ellas fysioterapeuter är inriktade på kvinnohälsa och har stor erfarenhet och kunskap kring graviditetsrelaterad bäckensmärta.
En vanlig missuppfattning är att graviditetsrelaterad bäckensmärta måste göra jätteont för att få hjälp, och många drar sig därför för att söka hjälp tidigt. Men all bäckensmärta är värd att ta på allvar, och faktum är att lindrig smärta på så vis kan hindras från att bli värre.
– Det är definitivt fördelaktigt att söka vård tidigt för att förhindra att du blir sämre och går med smärta i onödan. Vi hjälper både dig med lindrigare besvär och mer uttalad smärtproblematik, avslutar Elin.
Källor
Davenport MH, Marchand AA, Mottola MF, Poitras VJ, Gray CE, Jaramillo Garcia A, Barrowman N, Sobierajski F, James M, Meah VL, Skow RJ, Riske L, Nuspl M, Nagpal TS, Courbalay A, Slater LG, Adamo KB, Davies GA, Barakat R, Ruchat SM. Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2019 Jan;53(2):90-98. doi: 10.1136/bjsports-2018-099400. Epub 2018 Oct 18. PMID: 30337344.
Gutke A, Olsson CB, Völlestad N, Öberg B, Wikmar LN, Robinson HS. Association between lumbopelvic pain, disability and sick leave during pregnancy – a comparison of three Scandinavian cohorts. J Rehabil Med. 2014 May;46(5):468-74. doi: 10.2340/16501977-1801. PMID: 24763944.
Liddle SD, Pennick V. Interventions for preventing and treating low-back and pelvic pain during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep 30;2015(9):CD001139. doi: 10.1002/14651858.CD001139.pub4. PMID: 26422811; PMCID: PMC7053516.