De allra flesta vet att man inte ska dricka alkoholhaltig dryck under hela graviditeten. Det är även viktigt att avstå all alkohol om du misstänker att du är gravid. Men hur är det med dryck som är märkt som “alkoholfri” och hur är det med alkohol i mat?
Drycker som är märkta som ”alkoholfria” kan innehålla små mängder alkohol, upp till 0,5 volymprocent. Därför är rekommendationen att max dricka upp till 1 liter per vecka av sådan dryck, och gärna utspritt över veckan eller i alla fall utspritt över några timmar om det dricks samma dag. Kika gärna efter drycker som är märkta med 0,0 % alkohol och välj istället dem i första hand.
Det finns ju vissa maträtter som innehåller öl eller vin, såsom såser och grytor. Det är inga problem att äta om det har kokat i minst 30 minuter eller om vätskan har kokat så att hälften av mängden har försvunnit. Det kan ju också förekomma starksprit i mat och efterrätter, t.ex. vid flambering eller i en tiramisu. Som gravid bör man inte äta en hel portion av dessa efterrätter, men att smaka lite grann någon gång är helt okej.
Förtäring av alkohol under graviditeten kan skada barnet i magen och det kan leda till missfall. Om en gravid kvinna dricker alkoholhaltig dryck så får fostret i sig samma koncentration av alkohol i blodet som kvinnan.
Källor:
Livsmedelsverket. Mat att undvika [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-09-15; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika#Alkohol