Besväras du av återkommande förstoppning? Ellas dietist Nadia tipsar om hur du kan optimera ditt fiberintag från morgon till kväll – och delar med sig av supergoda, fiberrika recepttips mot en hård mage.
Visste du att för lite fibrer i kosten kan öka risken att drabbas av förstoppning? Ungefär sju av tio äter för lite fibrer och kommer inte upp i det rekommenderade intaget på minst 25 gram per dag. Genom att äta mer fibrer, gärna mer lösliga fibrer, och dricka tillräckligt med vätska så kan man minska risken för förstoppning. Det kan vara bra att tänka på att sprida ut fiberintaget över dagen och öka fiberintaget långsamt om du inte är van att äta så mycket fibrer.
Här delar dietisten med sig av enkla tips på hur du kan öka ditt fiberintag under dagen.
Att starta dagen med en fiberrik frukost är bra för att minska risken för förstoppning, men bidrar också till en ökad mättnad. Du kan öka fiberintaget i din frukost genom att:
Ingredienser till overnight oats:
1 dl havregryn
1 dl lättmjölk
1 dl vaniljkvarg (sockerfri, 0,0%-0,5% fetthalt)
2 msk chiafrön
Smaksätt gärna med kanel, kardemumma eller vaniljpulver
Ingredienser till kanelstekt äpple:
Flytande matfettsblandning att steka i
1 äpple
Kanel
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser till overnight oats i en skål/burk och låt stå i kylen över natten.
2. Skär äpple i små tärningar och stek i lite flytande matfettsblandning, smaksätt med kanel.
3. Du kan antingen lägga de kanelstekta äpplena på oatsen direkt och låt stå tillsammans i kylen under natten, eller steka dem direkt när det ska ätas om du föredrar nystekta äpplen.
4. Klart!
Ett bra sätt att öka det totala fiberintaget är att vid lunch och middag byta ut livsmedel till mer fiberrika alternativ eller lägga till mer fiberrika livsmedel till måltiden. Det gör du enkelt genom att:
Ingredienser till sallad:
1 kg röd- eller vitkål
800 g morot
1 broccolihuvud (250 gram)
2-3 röd lök
Till dressing:
1 dl vitvinsvinäger
3-4 msk rapsolja/olivolja
1-2 tsk joderat salt
2 msk örtkrydda/salladskrydda/torkade örter
1-2 tsk svartpeppar
Gör så här:
1. Hyvla grönsakerna, gärna med mandolin eller skär tunt med kniv.
2. Blanda ingredienserna till dressingen.
3. Häll dressingen på salladen och blanda runt allt ordentligt.
4. Lägg kålsalladen i en stor burk med lock och förvara i kylen.
5. Njut av en god sallad i flera dagar som passar till det mesta!
Behovet av mellanmål varierar men om du brukar äta mellanmål kan följande val vara bra:
Ingredienser till smoothie:
Ca 70 g fryst mango
Ca 70 g fryst ananas
Ca 70 g fryst blomkål
Ca 1,5 dl lättmjölk
Ev. vatten beroende på konsistens
Citronsaft för smaksättning
Ev. vaniljpulver
Till topping:
20 g nyckelhålsmärkt granola eller müsli
10 g valfria frön, nötter eller nötsmör
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till smoothien.
2. Tillsätt vatten tills du fått en konsistens du gillar, och smaksätt sedan med citronsaft efter eget tycke och smak.
3. Smaksätt ev. med vaniljpulver också.
4. Toppa med granola och valfria nötter, frön eller nötsmör.
5. Redo att avnjutas!
Källor
Livsmedelsverket. Riksmaten – vuxna 2010–11. Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2012. [citerad 2023-02-05]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2011/riksmaten_2010_20111.pdf
Livsmedelsverket. Fibrer [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2023. [uppdaterad 2023-10-04; citerad 2024-02-05]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer
Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023 [Internet]. Köpenhamn: Nordic Council of Ministers; 2023. [citerad 2024-02-12]. Hämtad från: https://pub.norden.org/nord2023-003/