PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och är en hormonell obalans av kroppens könshormoner. Äggstockarna producerar för mycket testosteron. Det är en av de vanligaste orsakerna till mensrubbning och cirka 10 % av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS. Poly betyder många, cysta betyder vätskefylld blåsa och ovarie betyder äggstock. Därav namnet polycystiskt ovariesyndrom.
PCOS har en mängd olika symtom som kan variera från milda till kraftiga och skilja sig mycket åt mellan individer. Man kan ha stora besvär av PCOS och man kan ha PCOS utan märkbara symptom. Det är inte ovanligt att diagnosen upptäcks efter misslyckade försök att bli gravid. Det finns även ärftliga samband, så har du en mamma eller syster med PCOS ökar sannolikheten att du också har det.
De vanligaste symtomen är:
→ Oregelbunden mens och ovanligt långt mellan menstruationerna
→ Mycket hårväxt på kroppen, till exempel i ansiktet, på bröstet, på magen och på låren
→ Svårigheter att bli gravid (orsakat av att ägglossning sker så sällan)
→ Lätt att gå upp i vikt
→ Nedstämdhet eller håglöshet
→ Akne
→ Minskad sexlust
Man kan även ha PCOS utan ovanstående symtom.
Orsaken till att det är svårare att bli gravid när man har PCOS är att den ökade mängden testosteron i kroppen leder till att äggstockarnas äggblåsor inte utvecklas och mognar tillräckligt mycket för att det ska ske en ägglossning och sedan mens. Den uteblivna menstruationen orsakas alltså inte av brist på ägg, utan av att äggen inte mognar tillräckligt för att ägglossning ska ske.
Det är mer vanligt förekommande med psykisk ohälsa i form av sömnsvårigheter, ångest och depressionssymtom hos de med PCOS. Det är också svårare att behålla en hälsosam vikt. PCOS kan även ha en negativ påverkan på livskvaliteten. Mer än hälften av de som får en PCOS-diagnos är överviktiga när diagnosen ställs. Bland annat på grund av detta har kvinnor med PCOS också en ökad risk för ett flertal andra sjukdomar, exempelvis:
→ Hjärt- och kärlsjukdom
→ Diabetes typ-2
→ Fetma
→ Depression
→ Ångest
→ Ätstörning
För diagnos krävs att minst två av tre följande kriterier är uppfyllda:
→ Polycystiska ovarier påvisade med ultraljud
→ Menstruationsmönster som tyder på ägglossningsstörning
→ Kliniska eller hormonella tecken till så kallad hyperandrogenism (ett annat ord för att beskriva överproduktion av de manliga könshormonerna)
Oftast ställs diagnosen av en gynekolog och ultraljud görs för att undersöka äggstockarna och se om det finns en ökad mängd omogna äggblåsor på dem. Om du har mens färre än fyra gånger per år, ökad behåring på kroppen och svårigheter att bli gravid ska du söka dig till en gynekolog för utredning.
PCOS kan självklart vara besvärligt och problematiskt men det finns även en del positiva aspekter. Sett till hela livstiden föder kvinnor med PCOS lika många barn som kvinnor utan PCOS. Det kan också med åldern ske en spontan normalisering av ägglossningsförmågan och det händer att kvinnor med PCOS är fertila högre upp i åldern på grund av att de har en större äggreserv. Har du PCOS har du oftast lättare att bli gravid genom provrörsbefruktning än de som inte har PCOS. Det har också visats att de med PCOS har en ökad fysisk prestationsförmåga och på grund av den anabola effekten har lättare att bygga upp muskler och skelett vilket är en fördel i idrott.
Behandling vid PCOS ser olika ut beroende på vilka symtom du har. Då regelbunden menstruation, det vill säga mens minst 4 ggr per år, minskar risken för livmodercancer kan det vara bra att behandla med läkemedel om du har mens glesare än så. Det finns alltså ett syfte med att behandla PCOS även om du inte önskar bli gravid. Många gånger behövs ingen medicinsk behandling. Istället är livsstilsinterventioner den primära behandlingsinsatsen och rekommenderas för alla kvinnor med PCOS. Med livsstilsinterventioner menas fysisk aktivitet, hälsosamma matvanor och beteendestrategier.
På grund av att kvinnor med PCOS har en ökad risk att drabbas av sjukdomar kopplat till metabolt syndrom, såsom diabetes och hjärt-kärlsjukdom, så är en del av behandlingen viktreducering (Viktigt att notera: detta gäller bara i de fall som det finns en övervikt!) eller förebygga viktuppgång. Om du bär på övervikt kan en viktnedgång på bara några kilo stimulera att ägglossning kommer igång. Det finns också belägg för att regelbunden fysisk aktivitet och viktnedgång förbättrar alla PCOS-symtom. Fysioterapeuter är experter på fysisk aktivitet och träning som behandling, psykologer på beteendeförändringar och dietister på hållbara, hälsosamma matvanor. Därför arbetar vi på Ella i team kring våra patienter.
Hos Ella får du individanpassad hjälp av fysioterapeuter, psykologer och dietister inriktade på kvinnohälsa. Ellas fysioterapeuter hjälper dig gärna att lära dig om fysisk aktivitet som behandling, och stöttar dig att skapa och bibehålla en hälsosam livsstil för att behandla och förebygga PCOS-symptom. Ellas dietister hjälper dig att individanpassa kosten och skapa hållbara matvanor för att minska symptom, och hjälp med viktnedgång vid behov. Detta förebygger också sjukdomarna kopplade till metabolt syndrom. Hos psykologerna på Ella får du hjälp om du lider av ångest, oro eller nedstämdhet kopplat till din diagnos.
Källor
A Gunilla, M Blomberg, Y Carlsson, redaktörer. Obstetrik. Tredje upplagan. Lund: Studentlitteratur; 2021.
Bixo. PCOS - Polycystiskt ovarialsyndrom. (internet) Stockholm: internetmedicin; 2021 (uppdaterad 2021-01-27; citerad 2022-06-17) Hämtad från:
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/gynekologi-obstetrik/pcos-polycystiskt-ovarialsyndrom/
B-M Landgren, P Kjolhede, T Bäckström, redaktörer. Gynekologi. Tredje upplagan. Lund: Studentlitteratur; 2022.
Freidmann. Polycystiskt Ovariesyndrom - PCOS. (internet) Stockholm: 1177; 2021 (uppdaterad 2021-12-01; citerad 2022-06-17) Hämtad från: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/konsorgan/livmoder-och-aggstockar/polycystiskt-ovarialsyndrom--pcos/
Teede HJ, Tay CT, Laven JJE, Dokras A, Moran LJ, Piltonen TT, Costello MF, Boivin J, Redman LM, Boyle JA, Norman RJ, Mousa A, Joham AE; International PCOS Network. Recommendations from the 2023 international evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome. Eur J Endocrinol. 2023 Aug 2;189(2):G43-G64.