Fisk innehåller näringsämnen som är extra viktiga för dig under graviditet eller om du ammar. Här får du veta mer om vilka sorters fiskar som är bra att äta och vilka du behöver undvika, äta ibland eller hantera på särskilt sätt.
Både fisk och skaldjur innehåller viktiga näringsämnen som annars kan vara svåra att få i sig tillräckligt av, som t.ex. vitamin D, omega-3-fettsyror, jod och selen. Dessa näringsämnen är extra viktiga under graviditeten och om du ammar, därför rekommenderas du att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger per vecka.
Variera gärna mellan feta och magra sorters fiskar eftersom de olika sorterna innehåller olika viktiga näringsämnen. Fet fisk är t.ex. sill, makrill och lax. Mager fisk är t.ex. sej, kolja, alaska pollock, torsk och rödspätta. Exempel på skaldjur är musslor, räkor och kräftor.
Vissa fiskar bör undvikas helt under graviditeten, vissa går bra ibland och vissa behöver hanteras på särskilt sätt. En del fiskar ska även undvikas om du ammar. Läs mer om vilka fiskarter det gäller här nedan.
Dessa fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter och bör därför inte ätas mer än 2-3 gånger per år:
Dessa fiskar kan innehålla kvicksilver och bör därför ätas max 2-3 gånger per år, tillsammans:
Dessa fiskar kan innehålla PCB och dioxiner och bör därför ätas max 2-3 gånger per år, tillsammans:
Vid graviditet gäller detta kring sushi/sashimi och rökt/gravad fisk:
Anledningen till att rökt och gravad fisk inte ska vara förpackad för länge innan den äts, är för att bakterien listeria kan finnas i fisken och föröka sig i fisk som förvaras i kylen för länge. Bäst före-datumet är därför inget du ska förlita dig på när det kommer till rökt eller gravad fisk när du är gravid. Välj istället nyförpackad fisk för att minska risken för listeria.
Om du ammar behöver du inte ta hänsyn till bakterien listeria, då den inte förs över till bröstmjölken och kan därför inte skada barnet.
Välj alltid miljömärkt fisk för att göra ett så bra val som möjligt för vår miljö och våra hav. Variera också gärna ditt intag mellan olika arter av fisk och skaldjur för att sprida ut belastningen mellan olika arter.
Källor:
Livsmedelsverket. Fisk och skaldjur - råd [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-01-27; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/fisk
Livsmedelsverket. Mat att undvika [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-09-15; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika#Fisk
Livsmedelsverket. Mat att undvika - ammande [Internet]. Uppsala: Livsmedelsverket; 2022. [uppdaterad 2022-11-22; citerad 2022-11-29]. Hämtad från: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/ammande/ammande-mat-att-undvika#Fisk